Available in: noNorsk bokmål enEnglish

Cirkus Cameralla – Sigøynermusikk

«Cirkus Cameralla» spiller sigøynermusikk og folkemusikk inspirert av sigøynernes lange reise gjennom mange kulturer, språk og musikalske tradisjoner.

– I dag er mange mennesker på vandring gjennom Europa, sier Marius. – Det er lett å glemme at folk på vandring har vært den musikalske blodåren som skaper fornyelse og musikalsk inspirasjon.

 I denne konserten får publikum en liten smak av de mange kulturuttrykkene sigøynermusikken har tatt på sin ville ferd. Cirkus Cameralla leker med virtuost spill og fremmede tungemål.

«Sigøynermusikken har med seg en tillatelse til å være hundre prosent trist eller helt vill.  I denne musikken trenger man ikke å holde noe tilbake.»

Ingen er uberørt når de har vært på konsert med «Cirkus Cameralla» Her får du virtuost spill og sang med kraft og nerve.

Lidenskap og god kjemi

Marius Holth og Karin Destainville Dammen er kjent for å skape lidenskap og god kjemi. De har begge lang erfaring med å tolke sigøynermusikk og skaper et unikt musikalsk utrykk som åpner hjerter og virvler opp følelser. Det handler om urkraft, galskap, lengsel og livets dans.

– Sigøynermusikken har alltid fascinert meg, sier Marius. – For meg sier den noe viktig om menneskets grunnleggende følelser. Den tar meg med på reiser. Og den har med seg en tillatelse til å være hundre prosent trist eller helt vill. I denne musikken trenger man ikke å holde tilbake.

Musikerne i Cirkus Cameralla har lang erfaring i denne sjangeren. Per Karang og Svein Haugen har spilt i over 20 år i sigøynermusikkensemblet «Storm und drang». Du møter også den fantastiske fiolinisten Tarjei Nysted som får deg til å fryse på ryggen med sitt spill og Espen Leite som er kjent både i og utenfor Norges grenser med sitt virtuose trekkspill.

Fra vill ekstase til sår ettertanke

I denne konserten får du høre tradisjonell musikk fremført på en ny måte. Navnet «Cirkus Cameralla» kommer fra en av sangene som handler om en bandeleder. Du får også høre tradisjonelle sanger på Romanes som «Jelem Jelem», «O Postaris» og «Nane Socchas» samt russiske og norske sigøynersanger.

– Min favoritt er den kroatiske sangen «Lepiuro», sier Marius. – Den handler om det å lengte tilbake til hjemlandet sitt, det å leve i eksil. Dette temaet berører oss på mange plan.

Når du kommer på konsert med Cirkus Cameralla blir du dratt med på et scenisk fyrverkeri der det er lov til å danse på bordene og gråte i krokene.

– Denne musikken har en fantastisk evne til å engasjere publikum, sier Marius.- Den tar deg fra det helt såre og nære til vill ekstase. Det er viktig for oss at folk blir revet med.