Available in: noNorsk bokmål enEnglish

«Brelsk» var i besittelse av evnen til å tolke den verdensberømte, belgiske sangeren Jacques Brel (1923 – 1978)…For i front av det parisiske, svært fargerike «lidenskapsmaleriet» vi fikk oss presentert sto Marius Holth og svingte sin musikalske pensel. Med typisk brelsk inderlighet, der det ekstremt kraftfulle går farge i farge, tone i tone med det ytterst såre og fortvilte, overbeviste vokalpedagogen oss om at han er en meget habil Breltolker, at Jacques Brels viser om kjærlighet, død, prostitusjon, sjømenn og okser(!) lever i beste velgående, at Marius Holths og John Riises oversettelser og tolkninger har med seg ånden og intensjonen fra originalen, at den helprofesjonelle kvartettens nye, nesten billedlige arrangementer» sitter» – og at denne debutkonserten bare er starten på en lang ferd landet rundt med en skatt som viser en flerdimensjonal komponist og sanger.»
Terningkast 5, Fredrikstad Blad

Stor historiefortelling

Marius har utviklet showet «Brelsk» med egne tolkninger av den belgiske sanglegenden. Oversettelser er laget av Marius Holth og John Riise og presenteres av et band med 5 musikere. Når du kommer på konsert med Brelsk får du oppleve franske følelser og stor historiefortelling.

Her er det virtuost trekkspill, en gråtende fiolin, symfoniske pianoanslag, en stødig bassgang og ikke minst en sterk stemme som forteller Brels historier på norsk. Jacques Brel er kjent som en av de viktigste stemmene i moderne europeisk musikkultur. Sangene hans om svik, kjærlighet og bedratte okser er tidløse og har vært tolket av mange kjente sangere. «Seasons in the Sun» er skrevet av Jacques Brel, likeens «Amsterdam», tolket av David Bowie og «Ne me Quittee pas» tolket av bland annet Nina Simone.

Sangene til Jacques Brel er tidløse. De handler om menneskets grunnleggende følelser, om sorg, svik, lidenskap og forelskelse. Historiene kan være sorte og rå, men aldri uten referanser til Brels store livstema, kjærligheten.

Profilert i Norge

«Brelsk» ha hatt rundt 40 konserter over hele Norge, på Parkteateret scene, Oslo Nye teater, Oslo Operafestival, Horten Jazzklubb, Nordic Black Theater, Fredrikstad Jazzklubb. Brelsk har gjort flere turneer i Norge og har vært profilert i norske medier; NRK P2 «Midt i Musikken», Østlandssendingen og Nitimen i NRK P1. Det planlegges nå innspilling av plate i samarbeid med produsenten Kim Edward Bergseth.

Jacques Brel ble født i en overklassefamilie i Brüssel i 1929. 23 år gammel forlot han farens papirfabrikk, kone og barn, og dro til Paris for å prøve seg som sanger. Brel ble snart kjent som den fremste i sin kunstart og fylte kjente scener i Paris, der han trollbandt sitt publikum. Kanskje var det lidenskapen i sangene hans som gjorde at franskmennene tok dem til sitt bryst. Brels sangunivers spenner over et stort register. Tekstene er ofte lidenskapelige og mange ganger rå. De handler for eksempel om sjømenn som lar pisset renne over sin store kjærlighet i havna i Amsterdam eller om selvmordets estetikk. Vi hører om den suggererende pulsen i storbyene som Brel likte så godt, og om tristheten i forstedene som han hatet.
Vi hører om en barndom i taushet og fornektelse. Han kaster kritiske blikk på borgerskapet og presteskapet. Det er politisk satire, latter og bitende alvor.