Available in: Norsk bokmål English

Når du kommer på konsert med «Rambling Tree» blir du tatt med på en musikalsk reise, fra den mytiske tåken rundt Avalon, gjennom Hiroshima, til en gal malers impresjonistiske univers. Du møter firfislene som styrer verden, et dikt som kommer rullende over åssidene, og en ensom falk i flukt over det sorte havet. Marius bruker mytiske bilder, humor og er ukonvensjonell i sitt musikalske utrykk, samtidig som musikken har røtter i tradisjonelle musikalske former.

– Jeg ønsker å skape et musikalsk univers som er kreativt, men som samtidig sier noe grunnleggende om det å være menneske, forteller Marius.

Rambling Tree forteller musikalske historier som berører og inspirerer. Dette er en gnistrende musikalsk lek i det dypeste alvor.

Musikk med mening

Noen har kalt Marius for «en mannlig versjon av Kate Bush» og publikum assosierer musikken til musikalske historiefortellere som Burt Bacharach, David Bowie og Freddie Mercury. Rambling Tree har likevel sin helt spesielle egenart.

– Denne musikken handler om å gå til røttene våre, å gå til det som binder oss sammen, sier Marius. – Livet kan møte oss med svært ulike erfaringer, men musikken kan hjelpe oss å gå til den emosjonelle historien bak de ytre hendelsene i livet.

Når Marius skriver musikk leier han seg ofte rom 418 på Øvingshotellet på Grünerløkka i Oslo. Der kan han åpne topplokket og la fantasi, tanker og toner flyte fritt.

– Når jeg skriver musikk, er det som om det kommer stemmer fra en mytologisk verden. Det er mine historier, men samtidig er det refleksjoner av noe som har dypere røtter, forteller han. – Det er utrolig tilfredsstillende å være med på når strukturene i musikken blir mer og mer synlig. Det er som å børste sand av et gammelt kart.

Et vandrende tre

Navnet «Ramblng Tree»har også dype røtter, røtter som går tilbake lenge før Marius ble født. Da faren hans var 15 år gammel, startet han et garasjeband som spilte coversanger av «The Shadows», «Beatles» og «Paul Simon». Bandet fikk navnet «Rambling Tree».

– Navnet får meg til å tenke på et vandrende tre, sier Marius. – Et sånt tre som man kan finne i Toscana med trekronen full av sollys og røttene fulle av historie.

Da Marius var 25 år gammel døde pappaen hans uventet i skiløypa på Høgås i Vestfold.

– På en merkelig måte føles det som om han lever videre gjennom musikken min, sier Marius. – Derfor er det veldig fint å kunne bruke navnet som opprinnelig kommer fra ham.

Jeg ønsker å skape et musikalsk univers som er kreativt, men som samtidig sier noe grunnleggende om det å være menneske, forteller Marius.

Dyktige norske musikere

Musikken i «Rambling Tree» er arrangert for strykekvartett og band av etablerte arrangører som Sverre Indris Joner, Erlend Sæverud og Petter Anthon Næss. Sistnevnte har også vært produsent for Jan Werner Danielsen, Bettan og Rein Alexander. Det er til nå gitt ut to singler; «Wings of silver» 2013 i samarbeide med Erlend Sæverud og Jan Erik Kongshaug i «Rainbow Studioes». I 2016 kommer singelen «Fortuneteller», produsert av Kim Edward Bergset, som også har vært produsent for Alexander Rybak og var med på å vinne Melodi Grand Prix med «Fairytale». Her møter du sanglegendene Kari Iveland og Kari Gjerum på backing vocals.

– Det er veldig inspirerende å få lov til å jobbe med så dyktige folk, sier Marius.

«Rambling tree» har hatt flere store konserter på Østlandsområdet, spilt på solidaritetskonserten «Medmenneske 2015» og på «Sunnaas stiftelsen» sin store sommerkonsert. Prosjektet har tiltrukket seg noen av Norges beste musikere og både pianist Trond Lindheim, gitarist Hans Mathisen og perkusjonist og trommeslager Paolo Vinaccia har vært med på å buldre i røttene til det vandrende treet. I 2016 spilte Marius inn sitt første soloalbum med denne musikken.